Wiele maszyn do produkcji i obróbki ciasta, w tym dzielarki, mieszarki, a także zaokrąglarki, odgrywają istotną rolę w określaniu końcowej jakości wypieków i produktów cukierniczych, jak bochenki chleba, bułki lub drożdżówki.

Obecnie taki sprzęt jest bardziej wszechstronny, co pozwala na tworzenie większej różnorodności produktów, zarówno pod względem stylów, jak i rozmiarów. Są również delikatniejsze w użyciu, dzięki czemu mogą obsługiwać także mocno nawodnione ciasta.

Urządzenia do dzielenia surowego ciasta na porcje

Dzielarki do chleba wygodnie dzielą ciasto na porcje

Dzielarki do chleba odpowiednie na potrzeby piekarni są również jest łatwiejsze w utrzymaniu i dezynfekcji. Piekarnie potrzebują dzielarek, które są niezawodne i oferują dokładne skalowanie i właściwą obsługę ciasta. Tego typu maszyny muszą być w stanie obsługiwać zarówno lekkie ciasta, jak i ciasta o wydłużonym czasie pracy. Wiele profesjonalnych piekarni chcą tworzyć i oferować klientom produkty, które wyróżniają się na tle konkurencji, zatem zapotrzebowanie na mieszarki i dzielarki ciast rośnie.

Produkty piekarnicze o wyższej jakości, z dłuższymi okresami spoczynku, bardziej miękkie ciasta lub specjalne kształty są częściej wytwarzane przez urządzenia o dużej wydajności. Zatem najważniejszymi cechami dobrej dzielarki do ciasta powinny być niezawodność, trwałość, wytrzymałość przemysłowa, doskonała jakość zaokrąglania oraz formowania i dokładność wagi każdej porcji ciasta. Dokładność skalowania, idealnie zaokrąglone kulki ciasta i stała wydajność prowadzą do lepszej wydajności dzielarki do chleba w dalszych operacjach wykańczania.

Automatyczne oraz manualne dzielarki do chleba są również dostępne w konfiguracji hydraulicznej, która jest idealna do ciasta wymagającego bardziej delikatnego traktowania, jak również do wyjątkowo zwartego ciasta, takiego jak na chleby czy bułki. Elastyczność masy ciasta staje się coraz ważniejsza, a większość postępów dokonanych w technologii dzielarek ma na celu zapewnienie piekarniom większej wszechstronności w oferowaniu wypieków. Dodatkowo dzielarki do ciasta są mobilne, posiadają kółka, można je zatem postawić w dowolnym miejscu.